Labbrapporter

5.3 11. Häll upp ett glas i kallt vatten
A. Jag fyllde en bägare med kallt vatten.
B. Jag lät den stå i rumstemperatur i 10 minuter ungefär.
C. När jag kollade efter ett tag så såg jag att det var pyttesmå bubblor på insidan av glaset.
D. När vattnet blir lite varmare än det iskalla vattnet innan så bildas det pyttesmå bubblor i glaset längst med bägarens botten och på kanterna. Bubblorna rör inte på sig utan de ligger stilla på kanterna och botten.
Min fina bild :D Det mörkblåa ska föreställa de små bubblorna!
5.3 10. Bubblor i kokande vatten
A. Jag fyllde en bägare hälften med kallt vatten.
B. Jag la bägaren med det kalla vattnet på en värmare och lät det börja koka.
C. Jag kollade medans det värmdes upp vad som hände med vattnet under tiden.
D. I början så blir det små bubblor i botten av bägaren. Sedan bildas det kondensation på insidan av bägaren. Sen så bildas det stora bubblor som stiger mot ytan.
E. Bubblor är vatten i gasform som bildats utav vatten som hettats över 100 grader i botten på kastrullen.
Det fanns ingen is till den sista!

5.2 Vatten har ovanliga egenskaper

1. Vad är molekylformeln för vatten? H2O
2. Vid vilken temperatur är vatten tyngst? 4 grader.
3. Varför flyter is och vad har det för betydelse för livet på jorden? fast is är lättare än flytande. om hela sjön skulle frysas skulle inte fiskar och andra djur kunna leva i vattnet.
4. Vad menas med ytspänning och hur märker vi av den? Ytspänningen är att vattnets yta är seg, den håller i hop vattendroppar och att insekter kan gå på ytan. Man kan lägga en metall bit så den flyter på vattnet med ytspännining.
5. Förklara vad som menas med vattnets värmekapacitet. Det menar att olika ämnen är olika lätta att värma upp och kyla ner.
6. Berätta hur vatten kommer från djupt i marken till växternas blad. Genom kapillärkraften. Det gör att vattnet kan klättra upp genom sprickorna till växternas rötter.
7. På vilka sätt har du haft nytta och glädje av vattnets speciella egenskaper den senaste veckan? Försök komma på så många som möjligt. Varje gång blodet pumpar, när vi duschar, dricka & mat, naturen.

Hypotes

Material: Kopparsulfat (blått), provrör, klämma, värme platta.

Hypotes - flyter metallen?

Vad tror jag händer? Nej den kommer inte att flyta för att den är för tung och att ytspänningen inte orkar hålla upp den.
Vad hände? Den sjönk ner till botten.

5.1 Vattenplaneten jorden

1. Ungefär hur stor del av din kropp är vatten? Ungefär 70%

2. Hur mycket vatten gör varje person av med varje dag? 200 liter.
3. Berätta hur jordens vatten fördelas mellan saltvatten, is och flytande sötvatten. 2,7 % sötvatten, 97,3 % saltvatten, 2,1% Isar 2,1 %.
4. Beskriv vattnets betydelse för några olika slags transporter. Inne i kroppen transporterar vatten olika näringsämnen, golfströmmen transporterar värme från västindien, skepp som transporterar saker.
5. På vilka sätt tror du människors liv skulle se annorlunda ut om 90 % av jordytan vore land och det bara fanns några mycket små hav? Det skulle bli väldigt torrt eftersom att vi kanske inte skulle få lika mycket regn, vi skulle inte få tillgång till lika mycket dricksvatten.

RSS 2.0